Avlopp och dränering

IMG_4918

Som så många andra utanför tätorterna har vi varken kommunalt vatten eller avlopp. Det här tyckte jag väl inte var något större problem när vi köpte huset. Jag har ju haft sommarhus i många år med egen dricksbrunn, enkammarbrunn för köksvattnet och septiktank för toalett, så det här kändes inte svårt. “Vi installerar bara ett minireningsverk för vatten och avlopp, och så gräver vi ned några stenkistor i utkanten av tomten och leder infiltrations och dräneringsvattnet dit.” Inga problem liksom. Trodde jag.

Det som gjorde det hela rätt akut är att vi i nuläget måste slamtömma vårt nuvarande system en gång i månaden. Det kostar. Dessutom verkar köksvattnet gå rakt ut i gräsmattan. Och så kommer det in vatten i källaren. Vi måste alltså fixa dränering. Men det finns ingenstans att leda vattnet! Vi är omgiven av åkrar och det finns ingen brunn eller dike på tomten dit vi kan leda den stora mängd vatten som samlas på taken till våra fyra hus. Och stenkistor är bara att glömma på så här lerig mark, de funkar inte alls. Så nu måste vi förhandla med markägaren som har åkrarna runt om oss om att få gräva ut till deras diken.

Så nu är jag lite trött och vill bara ha en toalett som fungerar och en torr källare!

#avlopp, #hus

Österlen på vintern

IMG_6140

Nu när vi överlevt vår första vinter* på Österlen kanske det är dags för en liten lista på vad man faktiskt kan göra i trakten innan Konstrundan officiellt startar Säsongen på Österlen.

Naturreservat och stränder är ju precis lika tillgängliga och vackra på vintern. Och man får ha dem helt för sig själv. De senaste månaderna har vi tagit strandpromenader (och när det blåser för mycket finns det oftast stigar inne i skogen, ovanför kustremsan), promenerat kring Gyllebosjön, klättrat upp på Stenshuvud, varit till vattenfallet i Sträntemölla och gått över ängarna vid Backåkra.

IMG_6253

Caféet Olof Victors utanför Glemmingebro håller öppet året runt  och är ypperligt trevligt både för lunch och fika. De har även egen butik.

Drömbageriet i Komstad har öppet torsdag till söndag och serverar dessutom afternoon tea på söndagarna.

Sjöfolket i Simrishamn (tidigare Nya Rökeriet) servera prisvärd lunch och har stor fiskdisk.

Brösarps Gästgifveri serverar god mat året runt.

Södra Kompaniet, som gör sin egen korv och charkuterier, håller öppet 11-17 på fredagar. De ligger strax utanför Löderup men är inte helt enkla att hitta (väldigt sparsam skyltning under låg-säsong, så kolla kartan ordentligt.)

Karossgården i Gladsax är en stor andrahandsbutik. Lampor, linne, silver, böcker, glas och även en del kläder. Och så knappar, smådetaljer, beslag, etc, etc, etc. Håller öppet fredag – söndag under hela året och alla dagar i veckan under sommarmånaderna.

Lundins lada utanför Gärsnäs har öppet alla lördagar. Stor loppis, inte lika fin och välordnad som karossgården men jag hittar alltid något här.

Klostret i Ystad och Österlens museum i Simrishamn är öppna.

Rapsproducenten Gunnarshögs gård utanför Hammenhög har öppet måndag – lördag.

Och så finns det ju massor av gårdsbutiker som håller öppet året runt! Och kika på Visit Ystad & Österlen för mer inspiration.

Några som har ‘halvöppet’, alltså de som öppnar före Konstrundan men som inte har öppet hela året, är: Buhres i Kivik, Hylkegården mellan Skillinge och Brantevik, Naturum i Stenshuvuds nationalpark och Kåseberga Fisk

* Vintern har varit mild och snäll mot oss, ska jag tillägga. Elen har inte gått en enda gång och hjälpsamma hantverkare fick igång vår oljepanna med en trilskandes elpatron, vilket betyder att vi numera har varmt vatten varje dag. Vi har inte blivit insnöade och inga tegelpannor har blåst ned. Annat var det krigsvintern 1942 läser jag i Per H Henrikssons ‘Österlen i våra hjärtan’, då gick temperaturen ned till -36 grader en januarinatt i Glimminge och utanför Hammenhög låg det drivsnö i tre meter höga vallar.

#tips, #vinter